Военният министър Красимир Каракачанов връчи в Белия дом лично писмо от

...
Военният министър Красимир Каракачанов връчи в Белия дом лично писмо от
Коментари Харесай

Борисов изпрати по Каракачанов лично писмо на Тръмп

Военният министър Красимир Каракачанов връчи в Белия дом лично писмо от българския министър-председател Бойко Борисов до президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Това излиза наяве от публично на Министерство на защитата за хода на визитата на Каракачанов в Щатите. От него не излиза наяве какво написа в писмото, както и какво значи персонално писмо.

То е било предадено  по време на диалозите сред вицепремиера и министър на защитата  Красимир Каракачанов на срещата с Маркус Томи, шеф по НАТО и европейските стратегически въпроси в Съвета за национална сигурност към Белия дом. На нея била дадена " висока оценка за напредъка в двустранното съдействие сред България и Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата ". Двете страни подчертали ключовата роля на срещата сред премиера Борисов и президента Тръмп преди година за задълбочаване на стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати. 

В хода на диалозите е обсъдена и тематиката за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и беше подчертана ролята на България като генератор на сигурност и непоклатимост в района. Някои от страните на Западните Балкани би трябвало да извървят своя път, като покрият изцяло критериите за участие в Европейски Съюз и изпълнят своите отговорности в границите на двустранните си контракти с други страни от района, подчертал министър Каракачанов.  В умозаключение той показал значимостта на Европейския съюз и НАТО в региона на сигурността и защитата, като категорично акцентира възходящата роля на двустранното съдействие със Съединени американски щати в подтекста на нарасналите опасности за сигурността в региона на Балканите, Черно море и Близкия изток. 

На срещата от българска страна участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ на Министерството на защитата бригаден военачалник Радостин Илиев и шефът на дирекция „ Връзки с обществеността и протокол “ на Министерството на защитата Александър Урумов.

По-късно министър Красимир Каракачанов организира среща с представители на управлението на „ Локхийд Мартин “, на която бе разисквано осъществяването на контракта за доставка на Ф-16. От страна на „ Локхийд Мартин “ бе очебийно, че индустриалният развой върви според подписания контракт. Заявена бе и готовността за продължение на съдействието в процеса на рационализация на Въоръжените сили на България.

В рамките на визитата на българския министър на защитата в Съединени американски щати предстоят срещи в Пентагона с министъра на защитата Марк Еспер, както и в Сената и Държавния департамент.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР